vrijdag 2 november 2012

Honey honey honey!


Er is één categorie die je je hele studentenleven op handen moet dragen. Als je verstandig bent tenminste. Goede raad is duur dus neem dit advies ter harte. Kus zo nu en dan met verve de grond waarop ze lopen. Het kan absoluut geen kwaad om af en toe flink met de honinglepel te smeren. Uiteraard heb ik het over de categorie: docenten.

Na een tutorgesprek van afgelopen week grapte een werkgroepgenootje dat het eigenlijk een groot toneelstuk is van hoor en wederhoor. De tutor luistert naar jou, jij reageert en omgedraaid. Beetje nep en geforceerd is het wel. Maar als er echt iets loos is, is het wel zo handig als de tutor je wilt helpen. Een glimlach tussendoor en alles verloopt al meteen soepeler. Een docent is meer bereidwillig als jijzelf initiatieven hebt genomen, een goede studiehouding hebt, maar vooral: als hij je mag. Natuurlijk spreekt dit allemaal voor zich, maar niet alle studenten benaderen de docenten, hoogleraren, en andere ‘knappe koppen’ als geliefde medemensen.

Iemand die de kunst van het vlijen onder de knie heeft gekregen is B. Hunny. Vrijwel altijd te laat stormt hij dan het lokaal binnen met de meest formidabele smoezen. Zo vloog de deur een keer open en stapte hij met natte haren en losse veters het lokaal binnen en zei zoiets als: ‘Sorry, dit gelooft u nooit, mijn boterham met pindakaas viel op de grond dus ik moest weer een nieuwe maken!’. Een echte grappenmaker maar helaas niet voor lang. De docent kon de mop niet zo waarderen en keek hem met opgetrokken wenkbrauwen vlak aan. Dit was voor B. Hunny het signaal dat hij zijn entree drastisch moest veranderen.

Sinds een week of twee zit hij nu al ruim van te voren in het lokaal met zijn spullen klaar. Hij zit vooraan en luistert aandachtig naar de uitleg. Ook stelt hij vragen, knikt hij ernstig mee en kijkt belangstellend naar het boek. De docent lijkt op een andere manier met hem om te gaan. Met meer geduld en een zachtere blik. En dat is nu juist wat je eigenlijk voor elkaar wilt krijgen: een positief contact tussen jou en de ander. Met honing bereik je meer dan met azijn!

P.S.: natuurlijk is overdrijven ook een kunst;). Docenten prikken dwars door slijmballen heen. Studenten met oprechte interesse komen veel verder!