zaterdag 17 maart 2012

De uitspraken van de Hoge Raad

Aanstaande maandag moeten we een “arrestanalyse”  inleveren voor het kernvak Strafrecht, die uiteindelijk 30% deel uitmaakt van je eindcijfer. We hebben een arrest gekregen waarin de Hoge Raad uitspraak heeft gedaan.


Dat houdt het volgende in: eerst wordt een zaak door de “normale” feitenrechter behandelt, die uitspraak doet. Als verdachte in hoger beroep gaat, komt de zaak terecht bij het hof. Als verdachte daarna wederom in hoger beroep gaat, komt de zaak bij de hoogste rechterlijke instantie: de Hoge Raad. De Hoge Raad kan mee gaan met de beslissing van het hof, maar heel vaak wordt daar ook van afgeweken.


Bij zo’n arrestanalyse is het de bedoeling dat je een bepaalde zaak van top tot teen bestudeert. Je doet onderzoek naar de feiten, naar de rechtsgang en evalueert tot slot het arrest. Ik heb het arrest persoonlijk twee keer grondig door moeten lezen om het in de details te kunnen begrijpen. Toevallig is dit dan een arrest uit 2012, wat dan wat makkelijker te lezen is. We moeten namelijk ook soms arresten lezen uit 1860 of 1930.  De Hoge Raad hanteert normaliter al geen makkelijke taal, laat staan een arrest van100 of 200 jaar geleden.


Toch vind ik het lezen van arresten persoonlijk heel interessant. Ook omdat de Hoge Raad bijvoorbeeld heel vaak een hele andere uitspraak doet in dezelfde zaak dan het hof. “Waarom?”  zou je denken. “De rechters volgen toch allemaal de wet?”. Dat klopt, maar de wet biedt ruimte voor verschillende interpretaties. Bovendien telt elk feit, en elke omstandigheid een rol in de uitspraak van de rechter. Het recht is eenmaal niet zwart-wit, en de rechters zijn en blijven ook maar mensen.