donderdag 24 november 2011

Dineren in de domstad

Dineren in de domstad

Zo nu en dan zult u het magische moment kennen date er meer geld op uw rekening staat dan voorzien. Dit kan door stom toeval zijn of door een verleidelijke freule die u wat 'zakcentjes' heeft toegestopt. De grote vraag is dan: wat te doen met deze pecunia?

Uw maag zal die vraag doorgaans beantwoorden. Een kleine blik in uw voorraad kast leert dat buiten aanmaakpuree, witte bonen in tomatensaus en ravioli (de bodem voor elke bodemloze student) exquise ver te zoeken is. Dus u belt een vrind op, doet een fijn gelijnd jasje aan en stapt richting een eetlokaal om zeldzame spijzen te gebruiken.

U zult dan voor een onvoorzien probleem staan. Namelijk, veel restaurants puilen uit van heertjes en besjes die zich tegoed doen aan lekkernijen. Zelfs op de meest fantasieloze dag van de week, de woensdag, houden corpulente roodnekken met dito broekkleur de schaarse ruimte bezet.

Een ander moeilijk punt is de diepte van uw portefeuille. Nu is dertig euro een kapitaal voor elke moderne student, maar een fles wijn plus een hoofdgerecht toucheren dikwijls de naden van uw geldbuidel. In tegenstelling tot Frankrijk (waar men overigens per uitstek affreus slecht kan eten) is de prijs in onze chique binnenstad niet op studenten afgemeten.

Men nijgt dan te wandelen naar de bekendere wegen. Want, de student heeft immer last van nijpende eigenschappen; dorst en honger. Wie drie boontjes geserveerd met een krullende schuimlaag in een bedje van spinazie op zijn strak opgemaakte bord ziet liggen zal met weemoed verlangen naar kilo's vlees en spek. Volgens de natuurwet van Newton is één bier geen bier en zodoende zal een beetje pimpelaar onbewust een beroep doen op de kastelein.

Mijn advies is als volgt: bestel in halve maten en nooit in kwarten. Een half of hele karaf wijn is een groter obstakel dan 4 glaasjes (idem voor bier). Bezuinig niet op een goed vullend voorgerecht, des nodes stokbrood met kruidenboter. Neem, bij knorrende buiken, altijd vlees. Een 'vrolijke verassing van vis' zal zelden resulteren in een loden buik. Tot slot, wees een bon vivant en bestel een kaasplank. Kaas weet magistrale dingen te doen en niet zelden zal zelfs de meest geoefende eter dat laatste stukje chèvre laten staan.