donderdag 15 november 2012

Recht in beweging


Rechten is zeker geen saaie studie, elk jaar worden er wetten in onze Kluwertjes gewijzigd, toegevoegd of geschrapt. Recht is dus altijd in beweging en tijdens mijn hoorcollege Personen en Familierecht werd daar heel erg aandacht aan gegeven. Ontwikkelingen in de samenleving zorgen ervoor dat ons recht altijd up-to-date moet zijn. Personen en Familierecht is mijn keuzevak, ik volg dit vak naast mijn verplichte Kernvakken, gewoon omdat het kan. Het vak is een onderdeel van het Burgerlijk recht, wat van toepassing is op de relatie tussen burgers onderling. Personen & Familierecht gaat veelal om de zaken in verband met de hoedanigheid, familiebetrekkingen en bevoegdheden van personen, dus denk aan huwelijken, scheidingen, adoptie en geboorte.

Het onderwerp van vandaag ging over de juridische relatie van ouders bij de geboorte van een kind. Er zijn de laatste jaren veel ontwikkelingen geweest die veel hebben veranderd. We zien steeds dat het aantal homohuwelijken groeit en mensen veranderen steeds meer van geslacht (transseksuelen). Ook zien we steeds meer dat stellen samenwonen en worden vrouwen steeds economisch zelfstandiger. Dit heeft zo zijn gevolgen in het recht.


40%, jawel 40% van de kinderen die geboren worden, wordt buiten het huwelijk geboren. Voor een hetero-stel dat getrouwd is en een kind krijgt zijn er geen problemen, de moeder wordt automatisch juridische moeder en de vader wordt juridische vader omdat hij getrouwd is met de moeder. Maar, stel je nu eens voor dat een samenwonend ongehuwd hetero stel een kind krijgt. Voor de moeder is het geen probleem, zij wordt automatisch juridisch moeder omdat zij het kind heeft gebaard, maar de vader is niks van het kind totdat hij het kind erkent met toestemming van de moeder. De vrouw heeft dus veel macht.

En dan hebben we het nog niet over zaaddonoren, eiceldonoren en draagmoederschap en de gevolgen van al die andere ontwikkelingen. Back to the point: recht is constant in beweging en daar heb ik eerlijk gezegd nog nooit bij stilgestaan, tot nu.